Навършва се една година от опустошителните земетресения в Югоизточна Турция.  Много

...
Навършва се една година от опустошителните земетресения в Югоизточна Турция.  Много
Коментари Харесай

Оцеляла от земетресението в Турция: Иска ми се да бяхме загубили само домовете си

Навършва се една година от  опустошителните трусове в Югоизточна Турция. 

" Много е мъчно . Иска ми се просто да бяхме изгубили домовете си. Веднъж загубен животът не се връща. Повече от 50 000 души починаха при земетресението, а милиони бяха разселени ", казва Хулия Ариямин, оживяла от земетресението в Турция. 

Земетресението е било солидно, само че огромна част от смъртните случаи и загубите на имущество е можело да бъдат предотвратени, настояват специалисти.  Турция има строителни кодекси против трусове, които не постоянно са били спазвани на фона на строителния взрив. Друг главен проблем е , че тези здания, които са издигнати след 2000 година, би трябвало да могат да устойчиви на трусове, само че огромна част от изпълнителите не са създали това.  

Правителството е дало обещание да построи стотици хиляди нови домове за хората, само че до момента са предоставени единствено десетки. Семействата споделят, че в никакъв случай не могат да възстановят изгубеното.

Фондюк Асгюл е изгубила щерка си, шурей си и четирите им деца при земетресението. " Не бих ги заменила, в случай че ми дадете и света, повярвай ми. Толкова е тежка болката ми ", споделя тя. 

Оцелелите описват, че не могат да не помнят ужаса , на които са станали очевидци.

" Видяхме тела едно до друго в редица. Видяхме по какъв начин изваждат тела от руините , които чакаха помощ три дни, само че не можаха да я получат ", описват те за ужасяващата панорама.

Араяман споделя, че се надява да се настани в ново жилище, издигнато от държавното управление

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и  , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР